Betonelem előregyártó üzem az ipari és a lakosság szolgálatában

Betonelem előregyártó üzem az ipari és a lakosság szolgálatában
Kovács Ferenc, építőmérnök, vezető, előregyártós – KV Építőipari Kft

A társadalmunk olyan trendforduló kellős közepén van ahol az élőmunka egyre költségesebbé, egyenesen elérhetetlenné válik.

Vállalkozásunk és tevékenységünk arra épül, hogy építőipari megoldásokat készre gyártva szállítsunk ki a Megrendelőknek. 

Előregyártani számos anyagból lehetséges, mi a betonnal foglalkozunk. Bár mindent le lehet gyártani betonból, nem biztos hogy érdemes is. Amit viszont a Tervező vagy a Megrendelő megálmodott, azt feltétlenül el kell és el is lehet érni.

Munkánk és hatásunk országos viszonylatban kiterjed, annak ellenére, hogy tevékenységünk nem veszi fel a versenyt a hazai nagyvállalatok értékesítési volumenével. Vállalatok, önkormányzatok és magánemberek számítanak a rugalmas és kreatív munkánkra. Erre a társadalmi megbízásra építjük a tevékenységünket, alakítjuk ki folyamatainkat. Vezetőként állandó napirend nálam a megújulás és innováció, amibe beletartozik a vállalati kultúra éppen úgy mint a termék fejlesztés.

Egy évtizedes előregyártói munkásságom alatt sok tapasztalatot szereztem a kollégákkal együtt. A nehéz dolgokból tanulunk, a jó dolgokat erősítjük, évről évre fejlődünk. Egyedi termékek gyártásánál kifejezetten fontos ez a tudás és szakmai hozzáállás. Megrendelőink sokszor csak egy adott feladat célját fogalmazzák meg, amire nem egyszer, a vasbeton technológiába átültetve, kell megoldást találnunk. Ezek vagyunk Mi, Gyártunk mi mindent (is).

Csapat

Az egyedi és szabványos elemek tervezése, sablonok készítése, elemek gyártása és szállítása, mind egy kézben, egy telephelyen valósul meg. Gyorsan tudunk reagálni a Megrendelői igényekre. Megrendeléstől számított egy-két hét felkészülés után olyan elemet tudunk nagy tömegben gyártani ami előtte nem is létezett. Több lakatos műhelyünk is van ami az egyedi termékek sokaságához gyártja a sablonokat. Amennyiben papírlapokkal a kezembe állítok be a gyártócsarnokba, a hegesztő szemüveg mögül kibújva már kérdezik, hogy “Új prodzsekt főnök?” és mosolygunk azon, hogy bizony megint új feladatok várnak ránk.

Cégünk, a KV Építőipari Kft, több évtizedes generálkivitelezői és előregyártói múlttal rendelkezik. Telephelyünk Kazincbarcika mellett található egy 4 hektáros ipar területen. Valójában az év összes munkanapján gyártunk, nem egyszer a szoros határidők miatt a hétvégéken is. Annak érdekében hogy az idei évben a 12.000m3 beton és vasbeton termékek időben a Kivitelezőkhöz érjenek, több daruzott ipari csarnokban, számos csapattal és friss, innovatív kollégákkal dolgozunk. Egy-egy telephely bejáráson már szállóigévé vált mondatok az “Öntünk főnök”, a betonacél szerelőknél a “hajlik a vas” és az “üssük vágjuk főnök” a vezér gondolat.

Feladataink tág határokon belül változnak mind volumenben mind kialakításban is. Az általunk gyártott termék portfólión megtalálhatóak a térkő rendszerek, zsalukő családok, járdalapok, csapadékvíz csatornák építéséhez mederburkoló elemek, fedlapok, előregyártott kész vasbeton aknák, keretelemek, kábelcsatornák és szerkezetépítési elemek, mint például a kéregpanel, kéregfal és vasbeton gerendák, áthidalók is.

Az idei év két nagy újdonsága és feladata nálunk egy 5500fm hosszúságú öntöző csatorna előregyártott elemeinek a legyártása és egy saját beruházásunkban készülő, nagy részben előregyártott szerkezetekkel épülő társasház.

A derecskei meló

Hajdú-Bihar megyében egy 5km hosszú öntöző csatorna, előregyártott elemeire kértek fel bennünket. Az elemek méretei nagynak mondhatóak, a fenék szélessége 250cm-től 140cm-ig változó méretű. Az elemek mélysége kb 150cm. Ez gyakorlatilag egy autózható csatorna is lesz egyben.

A kivitelezőnek két alternatív előregyártott techológiát is ismertettünk. Végül a biztosabb de valamivel drágább, egy darab trapéz elemként történő építést preferálták. 

A termékeket számítógépen 3D-s elemként formáltuk, gyúrtuk, szimuláltuk és méreteztük úgy, hogy a végén szállítás, emelés és beépítésre is megnyugtató és biztos válaszokat tudjunk adni. A teljes gyártandó mennyiség több mint 2500db elem, amire nagyjából egy év áll rendelkezésre. Részletes terv készült a sablonok kialaktásától a gyártáson át a kiszállításig. A teljes kifutás nagyságrendileg 300 gyártási nap.

Hogyan gyorsítsuk egy társasház szerkezetépítését előregyártott szerketekkel

Miskolcon, a Bodótető városrészen, több saját fejlesztésű társasházat építettünk az elmúlt 10 évben. Ezek jellemzően monolit pillérvázas szerkezetű épületek, összességében 224 lakásról van szó, a hozzá tartozó üzletekkel és mélygarázsokkal. 

A terület harmadik ütemének építésére 2019. március végén hoztuk meg a döntést. A megálmodott épület 56 lakást és több mint 6500nm hasznos alapterületet vízionált – műszaki átadással 2019. év végére. Ez nem több mint 9 hónap a tervezéssel együtt. Nagyon korán, már az építészeti tervezési fázisban eldöntöttük, hogy az eddigi gyakorlattal ellentétben ezt a házat főleg előregyártott elemekből akarjuk építeni a munkafolyamatok meggyorsítása érdekében. Az épület fő teherhordó szerkezeti elemei, a monolit vasbeton pillérekkel, előregyártott vasbeton gerendákkal, kéregpanel födémmel és monolit vasbeton merevítő falakkal alkotnak egy egységet.

A monolit vasbeton oszlopok tetején egyedi acél konzolok kerültek beépítésre amire az előregyártott gerenda fel tudott támaszkodni. 

Ez volt az első ilyen jellegű feladatunk, ami mind szervezésben mind gyártásban. A gyártócsapat kiválóan vette az akadályokat, különösebb probléma és késés nélkül sikerült legyártani a kb 300db VB gerendát, és 1500db kéregpanelt.